Page 11 - energieactief-kantoor-stebo
P. 11
passief én energie-actief ?
Dit kantoorgebouw is gebouwd volgens de passiefhuis-standaard, het is bovendien CO2-neutraal en het wekt voldoende energie op om haar volledige energiebehoefte te dekken. Het gebouw is opgevat als een compact volume dat geheel volgens de noord-zuid oriëntatie staat ingeplant. Op deze manier kan het daglicht optimaal gebruikt worden. De luchtdichte schil is opgebouwd uit duurzame materialen: houtskeletbouw met minerale wol voor de gevels en de hellende daken en resol-isolatie voor vloeren en platte daken. Het zonnedak is een building integrated PV system. Dit wil zeggen dat het volledige gebouw is afgestemd op de afmetingen van de zonnepanelen. In plaats van zonnepanelen op het dak
te leggen, vormen de zonnepanelen zelf het dak. Zeven diepteboringen, gekoppeld aan een warmtepomp en betonkernactivering zorgen zowel in zomer als winter voor een aangename binnentemperatuur via hoge temperatuur koeling en lage temperatuur verwarming. Ook de zonwering, daglicht gestuurde verlichting, LED-verlichting en regenwaterrecuperatie dragen bij tot een aangename werkomgeving. Als extraatje werd er een “slim” demonstratieparcours uitgewerkt dat toelaat de duurzame technieken te bekijken en te ervaren hoe het is om in het kantoor van de toekomst te werken.
Wat is een passiefhuis?
De term passiefhuis staat voor een speciieke constructiestandaard voor zeer energiezuinige gebouwen met een goed binnenklimaat gedurende winter én zomer, zonder traditioneel verwarmings- of koelingsysteem. Dit bekomt men door een zeer goede thermische isolatie met minimale koudebruggen, een zeer goede lucht-/ kierdichting van de constructie en gebruik van passieve zonne- en warmtewinsten, terwijl een goed binnenklimaat verzekerd wordt door gebalanceerde ventilatie met hoge mate van warmteterugwinning. De jaarlijkse energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet in een passiefhuis beperkt blijven tot 15 kWh/m2 geklimatiseerde vloeroppervlakte. Dit stemt overeen met 1,5 m3 gas of 1,5 liter stookolie per m2. Bij een standaard-nieuwbouw die vandaag gezet wordt, is dat tot 8 keer zoveel! Hernieuwbare energie-bronnen kunnen worden ingezet om aan de overblijvende energiebehoefte tegemoet te komen, en zo naar een nulenergiegebouw te gaan.
bron: www.passiefhuisplatform.be
11